Lasagne är en ugnsgratinerad maträtt som i huvudsak består av pastaplattor varvade med bechamelsås, ost och köttfärssås. Begreppet lasagne al forno används ibland och betyder "lasagne från ugnen".
Detta är ett recept på klassisk och god lasagne med krämig ostsås. Det är enkelt men tar lite tid att göra lasagne men så blir det gott också! Det här receptet har jag gjort massor av gånger.
 
Video på hur du gör detta finns på min youtubekanal:
 

Ingredienser:
9 st lasagneplattor
 
Köttfärssås:
smör eller olja att steka i
1 gul lök
400-500g nötfärs
400g krossade tomater
1-2msk köttfond alt. 1 st köttbuljongtärning
1/2 msk basilika
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
ev. ca 0.5 tsk chilipeppar
 
Ostsås:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
ca 2 dl (ca 70 g) riven ost
1 tsk salt
 
Ovanpå:
ca 1 dl riven ost, efter egen smak och tycke
 
Ta fram en form som någorlunda passar lasagneplattorna, så att de går att lägga ut och täcker ytan ganska bra.
 
Börja med köttfärssåsen.
Skala och hacka löken. Värm en stekpanna på svag värme med smör eller olja. 
Värm/Stek lök försiktigt och ställ åt sidan när den börjat få lite gul färg.

Stek upp köttfärsen så den blir ordentligt brynt. Tillsätt därefter salt, svar och vit peppar.

Tillsätt tomater, basilika och köttfond. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så rekommenderas chilipeppar.

Låt koka på svag värme, gärna under lock, ca 20 minuter.
Gör gärna ostsåsen under tiden. Smaka av köttfärssåsen med ev mer salt och peppar.

Börja med ostsåsen:
Mät upp mjölet i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt och tillsätt en mindre del av mjölken.
Vispa ut mjölet i den mindre delen av mjölken först och vispa därefter ner resten av mjölken till en jämn blandning.

Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen när det kokat upp och låt småkoka ca 3 minuter. Tillsätt salt. Rör om och smaka och tillsätt ev. mer salt.

Tillsätt den rivna osten. Rör tills osten smält. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.
 
När köttfärssåsen och ostsåsen är klar är det dags att lägga ihop lasagnen.
(OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne.)

Häll hälften av ostsåsen på botten av formen.
Lägg på 3 av plattorna.
Bred ut hälften av köttfärssåsen.
Lägg på tre plattor.
Bred ut resten av köttfärssåsen ovanpå.
Lägg på de sista tre plattorna.
Häll på resten av ostsåsen.
Strö över riven ost.
Ställ in mitt i ugnen i 225°C i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.
 
 

Servera!

Recept på Klassisk Lasagne.

Allmänt Kommentera
Lasagne är en ugnsgratinerad maträtt som i huvudsak består av pastaplattor varvade med bechamelsås, ost och köttfärssås. Begreppet lasagne al forno används ibland och betyder "lasagne från ugnen".
Detta är ett recept på klassisk och god lasagne med krämig ostsås. Det är enkelt men tar lite tid att göra lasagne men så blir det gott också! Det här receptet har jag gjort massor av gånger.
 
Video på hur du gör detta finns på min youtubekanal:
 

Ingredienser:
9 st lasagneplattor
 
Köttfärssås:
smör eller olja att steka i
1 gul lök
400-500g nötfärs
400g krossade tomater
1-2msk köttfond alt. 1 st köttbuljongtärning
1/2 msk basilika
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
ev. ca 0.5 tsk chilipeppar
 
Ostsås:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
ca 2 dl (ca 70 g) riven ost
1 tsk salt
 
Ovanpå:
ca 1 dl riven ost, efter egen smak och tycke
 
Ta fram en form som någorlunda passar lasagneplattorna, så att de går att lägga ut och täcker ytan ganska bra.
 
Börja med köttfärssåsen.
Skala och hacka löken. Värm en stekpanna på svag värme med smör eller olja. 
Värm/Stek lök försiktigt och ställ åt sidan när den börjat få lite gul färg.

Stek upp köttfärsen så den blir ordentligt brynt. Tillsätt därefter salt, svar och vit peppar.

Tillsätt tomater, basilika och köttfond. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så rekommenderas chilipeppar.

Låt koka på svag värme, gärna under lock, ca 20 minuter.
Gör gärna ostsåsen under tiden. Smaka av köttfärssåsen med ev mer salt och peppar.

Börja med ostsåsen:
Mät upp mjölet i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt och tillsätt en mindre del av mjölken.
Vispa ut mjölet i den mindre delen av mjölken först och vispa därefter ner resten av mjölken till en jämn blandning.

Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen när det kokat upp och låt småkoka ca 3 minuter. Tillsätt salt. Rör om och smaka och tillsätt ev. mer salt.

Tillsätt den rivna osten. Rör tills osten smält. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.
 
När köttfärssåsen och ostsåsen är klar är det dags att lägga ihop lasagnen.
(OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne.)

Häll hälften av ostsåsen på botten av formen.
Lägg på 3 av plattorna.
Bred ut hälften av köttfärssåsen.
Lägg på tre plattor.
Bred ut resten av köttfärssåsen ovanpå.
Lägg på de sista tre plattorna.
Häll på resten av ostsåsen.
Strö över riven ost.
Ställ in mitt i ugnen i 225°C i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.
 
 

Servera!