Köttfärssås är en rätt som får mer skit än den förtjänar, det är nog väldigt få som bjuder på det när goda vänner kommer på middag.
Istället anstränger vi oss lite för mycket (även jag) och lagar till något direkt efter recept. Det är dumt egentligen. Köttfärssås är ju rätten som vi har lagat så ofta att det flesta av oss inte ens använder ett recept längre. Den har förfinats och justerats i många år i de svenska IKEA-hemmen.
Köttfärssås med spaghetti – en italiensk klassiker som har gått rakt in i den svenska folksjälen och blivit älskad av alla! Den här smarriga såsen har en bas av nötfärs och får sina ljuvliga krämighet och smaker av Creme fraiche, vitlök och basilika.
Ingredienser:
400 g nötfärs
2st vitlöksklyftor alt. vitlökspulver
400 g krossade tomater alt krossade tomater med basilika
2 dl Créme fraiche, gärna smaksatt med ex grillade grönsaker.
2 msk köttfond
1tsk oregano
1tsk basilika
Kryddblandning: salt, svartpeppar och vitpeppar efter smak
400 g nötfärs
2st vitlöksklyftor alt. vitlökspulver
400 g krossade tomater alt krossade tomater med basilika
2 dl Créme fraiche, gärna smaksatt med ex grillade grönsaker.
2 msk köttfond
1tsk oregano
1tsk basilika
Kryddblandning: salt, svartpeppar och vitpeppar efter smak
Gör så här:
-Sätt på en stor kastrull med vatten till spaghettin, tillsätt rikligt med salt
Ta fram en stekpanna med höga kanter eller alternativ ha en gryta med lock (där såsen får koka klart).
- Hetta upp stekpannan med fett och börja bryn färsen, stek i omgångar så det inte börjar koka. Du vill ha en fin stekyta, med bra krispighet för att lyfta fram nötigare smak och få bättre textur.
- Häll på kryddblandningen i omgångar under stekningen.
- Häll över köttfonden och låt det dra till sig en kort stund.
-Tillsätt därefter Créme fraiche, krossade tomater, oregano och basilika och rör om.
-Sänk värmen och låt såsen sjuda under lock. Smaka av med ytterligare salt och peppar.
-Koka spaghettin enligt den tid som anges.
Smaklig måltid
Köttfärssås - På mitt sätt.
Matlagning KommenteraKöttfärssås är en rätt som får mer skit än den förtjänar, det är nog väldigt få som bjuder på det när goda vänner kommer på middag.
Istället anstränger vi oss lite för mycket (även jag) och lagar till något direkt efter recept. Det är dumt egentligen. Köttfärssås är ju rätten som vi har lagat så ofta att det flesta av oss inte ens använder ett recept längre. Den har förfinats och justerats i många år i de svenska IKEA-hemmen.
Köttfärssås med spaghetti – en italiensk klassiker som har gått rakt in i den svenska folksjälen och blivit älskad av alla! Den här smarriga såsen har en bas av nötfärs och får sina ljuvliga krämighet och smaker av Creme fraiche, vitlök och basilika.
Ingredienser:
400 g nötfärs
2st vitlöksklyftor alt. vitlökspulver
400 g krossade tomater alt krossade tomater med basilika
2 dl Créme fraiche, gärna smaksatt med ex grillade grönsaker.
2 msk köttfond
1tsk oregano
1tsk basilika
Kryddblandning: salt, svartpeppar och vitpeppar efter smak
400 g nötfärs
2st vitlöksklyftor alt. vitlökspulver
400 g krossade tomater alt krossade tomater med basilika
2 dl Créme fraiche, gärna smaksatt med ex grillade grönsaker.
2 msk köttfond
1tsk oregano
1tsk basilika
Kryddblandning: salt, svartpeppar och vitpeppar efter smak
Gör så här:
-Sätt på en stor kastrull med vatten till spaghettin, tillsätt rikligt med salt
Ta fram en stekpanna med höga kanter eller alternativ ha en gryta med lock (där såsen får koka klart).
- Hetta upp stekpannan med fett och börja bryn färsen, stek i omgångar så det inte börjar koka. Du vill ha en fin stekyta, med bra krispighet för att lyfta fram nötigare smak och få bättre textur.
- Häll på kryddblandningen i omgångar under stekningen.
- Häll över köttfonden och låt det dra till sig en kort stund.
-Tillsätt därefter Créme fraiche, krossade tomater, oregano och basilika och rör om.
-Sänk värmen och låt såsen sjuda under lock. Smaka av med ytterligare salt och peppar.
-Koka spaghettin enligt den tid som anges.
Smaklig måltid